Ратафія. Що воно таке і з чим його їдять?

Ратафія. Що воно таке і з чим його їдять?

ПОХОДЖЕННЯ

Слово “ратафія” походить від латинського rata fiat - “це підписано” - фрази, яка використовується у католицькій весільній церемонії. За легендою, винахідник ратафії (а було це близько 1000 р.н.е.) дав їй таку назву після того, як пережив епідемію чуми й одружив сина.

РОЗКВІТ

У 1760-х роках на основі вчетверо перегнаного дистиляту та ягідних сиропів почали виробляти солодкі горілки — тафії, або ратафії. Дуже популярним цей напій виявився серед тодішнього панства і дворянства; напій виробляли у приватних господарствах, хизуючись один перед одним якістю і багатством смаків на вечерях та раутах.

ЗАНЕПАД

Але ратафії не отримали широкого розповсюдження і майже зникли з ужитку на початку XIX ст. Головна причина — нерентабельність, висока собівартість, потреба в майстрах високої кваліфікації. І все через те, що виготовити у ті часі спирт достатньої міцності Ї чистоти було надзвичайно складно, а до винаходу ректифікаційної колони залишалось майже півстоліття. Тож на ринок вийшли більш прості у виготовлені і дешевші настоянки. А ратафії — ці витончені напої — деякий час залишались в асортименті невеликих дворянських винокурень, але з часом були витіснені й звідти з появою попиту на більш прості й зрозумілі напої. А ті ратафії, які ще виробляли у другій половині XIX століття, у більшості були фальсифікованим продуктом, позбавленим високої якості, досягнутої у XVIII ст.

Двадцяте століття у нашій країні пройшло під знаком радянської економіки та державної монополії на спиртові напої - тож ні про яке різноманіття або ж експерименти зі смаками мова не йшла. Лише із здобуттям незалежності і покращенням рівня життя громадян, почали потроху відроджуватись традиції, з‘явились давно забуті напої, серед яких і ратафія.

ВІДРОДЖЕННЯ

FaineZillia використовує старовинні рецепти, але з сучасним переосмисленням. На нашу думку, основним принципом створення ратафії є використання у якості розчинника для спирту лише ягідного чи фруктового соку - тобто, ніякої води для доведення напою до прийнятної для пиття міцності. Крім того, ратафія має бути солодкою і ароматною, має передавати колір похідної сировини, міцність не може бути менше 38-39%.

Ратафії можливо виготовляти майже з будь-яких ягід та фруктів, але з одних вони виходять дуже смачними, з інших - посередніми. Найсмачнішими є ратафії з чорної смородини, малини, абрикосів. Своє місце мають досить оригінальні й смачні ратафія з шовковиці та ароматна горілка з полуниць.

Тож, обирайте свій улюблений смак серед цих витончених, благородних напоїв, та нехай смакує!

#FaineZillia #ratafia