Ароматні горілки, вони ж мацерати.

Ароматні горілки, вони ж мацерати.

Нещодавно ми з‘ясовували, що таке ратафії, де одним з основних принципів виготовлення ратафій визначили настоювання на міцному дистиляті, або ж спирті. Настоювання - це і є, власне, мацерація, тобто (в розумінні винокурництва) витягування смако-ароматичних сполук з фруктів або ягід спиртовим розчином.

Для настоювання FaineZillia використовує добре стиглі фрукти (абрикоси, яблука, груші, сливи тощо) та ягоди (смородину, полуниці, шовковицю та інші). Сировина може бути як у свіжому вигляді (у сезон), так і у замороженому - ми використовуємо технологію швидкої заморозки і влітку встигаємо зробити необхідні запаси на холодну пору року. Всі необхідні для настоювання інгредієнти укладаються у велику скляну ємність, та заливаються необхідною кількістю водно-спиртового розчину.

При виготовленні ратафій, мацерація здійснюється міцним розчином, фактично майже чистим спиртом (90-95%). При виготовленні ароматних горілок, які інколи називають просто мацератами, ми використовуємо водно-спиртовий розчин (сортировку) із вмістом спирту 45- 47%. Це тому, що міцний розчин, на наш погляд, краще витягує ефіри й олії, які містять смак, тому наші ратафії такі смачні, наче їси самі ягоди; сортировка ж середньої міцності краще впорається саме з ароматною складовою, що так необхідно в аромодистилятах.

Друга важлива відмінність ароматних горілок полягає в тому, що після мацерації настій переганяється. Тому такі горілки, зберігаючи аромат похідної сировини, є абсолютно прозорими.

Після отримання прозорого ароматного дистиляту, ми вже не використовуємо ніяких трав, насіння або ароматичних домішок. Інколи можемо додати лише невелику кількість фруктози для отримання необхідного смаку. Тому ароматні горілки FaineZillia виходять такими чистими й натуральними.

Яскравим прикладом ароматної горілки є «Полунична сльоза», з ледь-помітним смаком свіжозірваної ягоди та легким, приємним ароматом щойно зробленого полуничного пюре.

Вживати мацерати, враховуючи їх міцність 42-45% алкоголю, бажано охолодженими, але не з морозильника - інакше буде значно втрачено смак та аромат. Тож, оптимальна температура 8-12 градусів.

Ароматні горілки добре смакують із стравами звичної нам слов‘янської кухні - як з гарячими першими стравами, так і з рибними чи м‘ясними основними. Головне, щоб їжа не мала занадто яскравого смаку, бо навіщо тоді пити ароматні мацерати - можна й звичайну горілку вживати!

Нехай вам смакує, та вживайте з розумом!